Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2OE5
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12SP5

Разград – минало, настояще и бъдеще

Дата на публикуване: 18.08.2020
Последна актуализация: 21.06.2023

През XIII в. се появява ново селище, което се нарича Хръсград. За него има малко информация. Знае се, че е превзето при османските нашествия през 1388 г. Счита се, че съвременният град Разград е негов продължител.

През XIII в. се появява ново селище, което се нарича Хръсград. За него има малко информация. Знае се, че е превзето при османските нашествия през 1388 г. Счита се, че съвременният град Разград е негов продължител.

 

Регионален исторически музей - Разград

Анание Иванов Явашов поставя началото на Разградския исторически музей. През  1887 година са направени първите разкопки в задната част на Хисарлъшката крепост. Целта на музея е да издива, съхранява и изучава старините в Разград и околностите. Разполага с шест Отдела: Отдел "Археология"; Отдел "Етнография"; Отдел "История на България - 15 - 19 век "; Отдел "Нова и най-нова история "; Отдел "Фондове"; Отдел "Счетоводство", както и с Администрация и екскурзовод. Историческият музей Разград разполага с постоянна археологическа експозиция, която е аранжирана в една експозиционна зала в музей "Абритус". В нея експонатите са разделени на няколко теми, които отразяват човешкото общество през вековете.

 

Художествената галерия "Проф. Илия Петров

Открита е през 1972 година. В нея се съхраняват около 2080 творби на изкуството на световноизвестни български и разградски художници (Драган Данаилов; Коста Петров, Максим Цанков; Георги Йорданов). През 1972 година Художествената галерия в Разград е именувана на активният творец, народен художник и народен представител, академик Илия Николаев Петров. Във времето на своето съществуване Художествената галерия се е показала като изключително важен културен център за града и региона и музей на постиженията на съвременната пластична култура.

 

Храмът "Св. Николай Чудотворец"

Изграден е през 1860 година от майстор Станчо Данаилов. Преустроен е през 1903 година, откогато е и камбанарията му. Площта на храма е около 590 квадратни метра. От 1862 година има дърворезбена украса, която е дело на възрожденския майстор Генчо Кънев. В храма се наблюдават 8 големи иконостасни икони, които са сътворени от ръцете на Захарий Цанков и неговият син. Стенописите са от периода 1933-1934 година. Църквата е една от най-представителните в България от средата на деветнадесети век. В храма има библиотека, която е основана още след Освобождението. В нея се съхраняват книги от най-различни автори. Всички са с различно съдържание, религозно и светско, художествено, философско, историческо, икономическо и други.

 

Часовниковата кула

Направена е през 1764 година и е реставрирана през 1864 година. Намира се в центъра на града. Висока е 26,15 метра и е построена от тревненския майстор Тодор Тончев. Часовниковата кула е символ на град разград. Характерното за нея е, че притежава дъгообразни корнизи и куполният покрив я доближава до църковната архитектура.

Сградата на гимназията "Екзарх Йосиф I"

Тя е от 1885 година и е дело на архитекта Фридрих Грюнангер, който е бил известно време архитект на Разград. Това е първата сграда в града в стила на европейската архитектура. Паметник на културата с местно значение.

 

Джамията "Ибрахим паша"

Построена е през XVI век по заповед на Избрахим паша. Той е бил вели везир в периода 1523-1536 година при султан Сюлейман I Великолепни. през 1616 година джамията е достроявана. Тя масивна квадратна сграда.  Включена е в каталога на ЮНЕСКО като 3-тата по големина джамия на Балканите.

 

Момина чешма

Направена е през 1885 година. Намира се в центъра на град Разград. Има скулптурна фигура на млада жена в антично облекло, която носи на рамото си съд за вода. Момината чешма е един от ярките символи на града. отличава се с оригиналния стил и високите художествени достойнства. Фигурата е отлята от чугун, което доказва нейния недалечен произход.

 

Мавзолеят на загиналите руски войни в Освободителната война 1877-1878 година

Мавзолеят е издигнат  през 1880 година. Висок е 10 метра. Основният камък е положен на 1 март 1879 г. от княз Дондуков - Корсаков - командир на ХIII армейски корпус.

 

Паметник на загиналите във войните 240 разградчани

Открит е през 1995 година. Скулпторът Любомир Добрев и архитект Веселин Краишников изработват паметника, който представлява изображение на Св. георги Победоносец на кон и четири блока (възпоменателни плочи на загиналите българи, турци, евреи и арменци от разград и околността). Намира се в центъра на града.

 

Паметник на Майстор Манол

Намира се в центъра на град Разград.

 

Етнографски музей

Експозицията е представена в залите на три къщи, които са реставрирани. Показани да традиционното семейство, бит и обичаи. Уникални образци от края на деветнадесети и началото на двадесети век, отразяват живота на местното население по това време.